Webinarserie

Hvordan spørger vi, så alle bliver klogere?

Webinarserie om kunstig intelligens, åndsfrihed og demokrati

Hvordan skal vi forstå kunstig intelligens som nyt vilkår i det moderne demokrati? Kunstig intelligens, algoritmer og techgiganter har fået så stor indflydelse på vores samfund, at vi ikke længere kan lade være med at tage stilling til dem som borgere. Men hvordan kan vi komme til det? Hvordan spørger vi ind til teknologier, som vanskeligt lader sig forklare? Hvor starter man?

I webinarserien spørger vi eksperter, hvordan man som amatør kan gå til spørgsmål om kunstig intelligens og tech. Over fire temaer undersøger vi sammen, hvordan nye teknologier har indflydelse på demokrati, åndsfrihed og menneskesyn, og hvordan vi kan forholde os til og blande os i teknologiens indflydelse i vores samfund.

Udgangspunktet for webinarene er spørgsmål. Undervejs indsamler vi spørgsmål, får svar på nogle og finder på nogle andre. Måske spørger vi helt forkert. Men det er på tide, at vi finder ud af, hvordan vi som borgere spørger – så vi kan få svar på, hvordan alle kan være med til at tage stilling til kunstig intelligens på et fælles grundlag.

Webinarserien er udviklet i samarbejde med projektet Algoritmer, Data og Demokrati og Tænketanken Mandag Morgen.

Tilmelding til webinarerne er gratis – udfyld blot formularen nederst på siden her.

Hvad handler webinarerne om?

Webinarserien forløber over 4 gange á ca. en times varighed. Hver gang har et nyt tema og nye eksperter, som hjælper os med at få svar på forskellige vinkler på kunstig intelligens, åndsfrihed og demokrati. Her kan du læse mere om de enkelte webinarer:

1. Hvordan kan amatørerne være med i samtalen om kunstig intelligens?

Med Hanne Marie Motzfeldt, professor i forvaltningsret og digitalisering, KU og Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling, Mandag Morgen.
5. november 2024 kl. 17-18.

I et moderne demokrati bliver der lavet masser af lovgivning, som de fleste mennesker ikke har tid til at sætte sig ind i. Det er et vilkår, og derfor vælger vi repræsentanter til at gøre arbejdet. Ikke desto mindre er kunstig intelligens og tech-området måske i gang med at rykke ved grundstenene for vores samfund: Vores menneskesyn, vores demokrati, vores uddannelsessystem osv. Her kan vi ikke bare overlade arbejdet til andre.

I webinaret spørger vi, hvordan amatørerne kan være med i samtalen om kunstig intelligens. Er der noget teknisk viden, som vi som borgere er nødt til at sætte os ind i? Findes der elementer i teknologier som kunstig intelligens, der ikke lader sig forklare – og i så fald, hvordan forholder vi os så til dem? Er der behov for mere dannelse i te(ch/k) – eller teknisk dannelse hos amatørerne?

2. Hvordan påvirkes vores holdningsdannelse af teknologier?

Med Sine Nørholm Just, professor i strategisk kommunikation, RUC.
19. november 2024 kl. 17-18

Vi har tidligere haft partipresse i landets aviser, hvor læseren kunne vælge den avis, der passede til den enkeltes politiske holdning. I dag kan vi måske tale om, at teknologien muliggør en ekstrem ”personalisering”, hvor individet får tilbudt sin helt egen skræddersyede viden på baggrund af tidligere handlinger online. Er vi på vej ud af en skala fra partipolitiske trykte aviser til techgiganter med monopol på global kommunikation tilpasset til den enkelte? Er teknologien blot en konsekvens af en politisk-kulturel tendens til mere personalisering og mere polarisering, eller er den udvikling et resultat af teknologien?

I webinaret spørger vi, hvilke teknologier der medvirker til holdningsdannelse og holdningspåvirkning, og hvordan vi kan komme til at diskutere dem, hvis vi ikke kan ”se” dem. Hvordan ser valg og demokrati ud i den nærmere fremtid med personalisering af politiske budskaber til den enkelte?

3. Findes der god og dårlig overvågning?

Med Nina Palesa Bonde, dommerfuldmægtig og debattør.
2. december 2024 kl. 17-18

På Snapchat kan man altid slå op på kortet og finde sine venner. Uanset om de er på hemmeligt besøg hos ekskæresten, eller de prøver at finde sig selv et nyt sted, langt væk fra den faste omgangskreds. Det er blevet svært at blive glemt i det digitaliserede, offentlige samfund, hvor teknologien gør det nemt at finde hinanden og blive mindet om, ”hvem man er”.

I webinaret spørger vi, hvordan vi skaber et offentligt rum med plads til at forandre sig – også selvom den fælles hukommelse sagtens kan finde tidligere udsagn og udgaver af os selv frem, som måske afslører en fortid, vi gerne vil lægge afstand til. Hvordan giver vi plads til, at mennesker kan skifte holdning, ”blive klogere” og endda ”blive glemt”, uden samtidig at indskrænke fx pressefriheden? Hvilket menneskesyn ligger bag teknologierne, og kan vi evt. insistere på noget andet i en digitaliseret virkelighed?

4. Hvad skal kunstig intelligens lære af os, og hvad skal vi lære os selv?

Oplægsholder og dato kommer snarest

Kunstig intelligens spiser data til morgenmad. I enorme mængder information kan kunstig intelligens hjælpe med at se mønstre og give svar, som det vil tage et menneske et helt liv at finde frem til – og måske kan kunstig intelligens endda se kategoriseringer eller detaljer, som vi er blinde for. Samtidig er det bekymrende, hvis kunstig intelligens altid svarer som flertallet eller på anden vis har bias i forhold til det data, den behandler.

I webinaret spørger vi, hvordan man ”fodrer” kunstig intelligens med data, så dens svar afspejler den mangfoldige virkelighed så godt som muligt – og hvad det kræver af os. Hvordan lærer man at bruge kunstig intelligens som et værktøj og samtidig fastholde en kritisk tilgang til viden? Hvordan opdrager vi bedst kunstig intelligens, og hvordan skal vi selv opdrages i brugen af den?

Praktisk information

  • 4 webinarer á 1 times varighed. Webinarerne kan både opleves enkeltvis eller som serie
  • Hvornår: 5. november, 19. november, 2. december og en hverdag i uge 50 – alle gange kl. 17-18
  • Hvor: Webinarerne foregår på Zoom. Efter tilmelding modtager du et link til de webinarer, du har tilmeldt dig, via e-mail
  • Deltagelse er gratis, men du skal tilmelde dig ved at udfylde formularen herunder. Du kan godt indsende flere tilmeldinger, hvis du får lyst til at deltage i flere af webinarerne senere.

Tilmeld et eller flere webinarer ved at udfylde formularen her:

Sæt kryds i de webinarer, du gerne vil tilmeldes

Webinar 1: 5/11 kl. 17-18Webinar 2: 19/11 kl. 17-18Webinar 3: 2/12 kl. 17-18Webinar 4: Uge 50